je hebt mensen en fietsbellen


je hebt mensen en fietsbellen 1.0

((vooral) in Nederland; informeel; schertsend)

er bestaan slimme en domme mensen; er bestaan mensen die deskundig zijn en mensen die dat totaal niet zijn; er bestaan mensen die het goed doen en mensen die er niets van kunnen, die iets nooit zullen leren; je hebt mensen die iets ondernemen en anderen die alleen maar praten; neutraler ook wel: er bestaan mensen in alle soorten en maten; er bestaan de meest uiteenlopende mensen
In wisselende betekenisnuances. In negatief gebruik ook wel aangevuld met: "en sommige fietsbellen doen het niet" of "en zij ook nog eens stuk".

Algemene voorbeelden


Je hebt mensen en je hebt fietsbellen. Het was vroeger een gevleugelde uitspraak van mijn vader. Volgens mij gebruikte mijn vader het woord fietsbel in de zin van rare snoeshaan.

https://www.kievits-ei.nl/vreemde-snuiter/,

Een oud vriendin van mij sprak met enige regelmaat de gevleugelde woorden: 'Je hebt mensen en fietsbellen'. Oftewel: je hebt mensen met verstand en mensen zonder die af en toe lawaai maken. En zo is het maar net.

http://susannes-wereld.blogspot.com/2010/01/,

Elk blad uit de kalender geeft een overzicht van drie dagen. Op de achterkant van elk blad staat een mopje, gedicht of uitspraak in een Limburgs dialect, telkens met de vertaling erbij. Brecht: "Het is een scheurkalender, maar we raden de mensen toch aan om alle pagina's bij te houden. Op die manier heb je op het eind van het jaar weer een plezant boekje met spreuken en moppen." Wat dacht je bijvoorbeeld van de volgende wijsheid uit Kinrooi: 'Dien hoes wit sjilderen geit 't bèste in 't zwart' oftewel, "je huis wit schilderen gaat het best in het zwart". In Kanne weet men dan weer dat 'De hèbs minse en fitsebelle': je hebt mensen en fietsbellen, waarmee men bedoelt dat je alle soorten van mensen hebt.

https://www.hbvl.be/cnt/blpbr_04107226/limburg-almenak-kleurt-elke-dag-van-2019,